Houtkachel: rookkanaal, schoorsteen

 
Een houtkachel is natuurlijk een fantastisch meubelstuk om sfeer te maken in je kamer, maar blijft het dat als de kamer vol rook staat? Waarschijnlijk niet, het is dan ook van belang dat je zorgt dat de rook wordt afgevoerd en de woning via de schoorsteen in plaats van de ramen verlaat. Daarnaast branden de meest houtkachels zonder een schoorsteen met een goede 'trek' niet goed. De schoorsteen is misschien wel belangrijker dan je denkt, als het om houtkachels gaat. Een goed werkend rookkanaal is essentiëel voor een correct en veilig gebruik van een houtkachel. Wanneer de rook alleen keurig via de schoorsteen het huis kan verlaten is er uiteraard niets aan de hand en zul je geen last hebben van de houtkachel, het is dan ook van belang dat je zorgt dat het rookkanaal vrij en schoon is.
 
Voor een veilig gebruik van een houtkachel is het noodzakelijk dat je regelmatig (één keer per jaar) de schoorsteen laat vegen door een erkend schoorsteenveger. Je zult niet de eerste zijn die dacht dit niet nodig te hebben, waarbij er na een paar jaar een schoorsteenbrand ontstaat. Deze onstaat doordat na verloop van tijd een laag van onverbrande deeltjes zich afzet in je schoorsteen (Creosoot). Een schoorsteenbrand kan overslaan naar de rest van het huis. Laat dit niet gebeuren, laat je schoorsteen regelmatig schoonmaken. Ook voor de brandverzekering is het noodzakelijk dat je regelmatig de schoorsteen schoon laat maken.
 
De schoorsteen dient echter niet alleen voor je veiligheid, maar een goede schoorsteen is ook noodzakelijk om de houtkachel goed te laten branden. Door een goede en open schoorsteen ontstaat namelijk 'trek'. Dat wil zeggen dat deze de lucht vanuit de kachel 'aanzuigt'. Deze trek is noodzakelijk om de rookgassen goed af te voeren, maar ook om het vuur goed te laten branden en zo een 'volledige' vebranding te krijgen.
 
Het grootste gevaar van een slecht schoongemaakt rookkanaal is wellicht de schoorsteenbrand, het dodelijkste gevaar is de koolmonoxide vergiftiging. Deze stof ontstaat wanneer de verbranding in je houtkachel niet volledig is. Wanneer deze stof zich in je kamer verspreidt en blijft hangen kan je slachtoffer worden van een zogenaamde kolendamp. Doordat koolmonoxide geen geur of kleur heeft, zul je niets merken. Het is dan ook van belang dat deze stof niet in je woonkamer lekt. Dit kun je voorkomen door de aansluiting op en het rookkanaal aan te laten leggen of na te laten kijken door een erkende houtkachel installateur.
 
Een houtkachel staat voor plezier en gezelligheid, en vooral niet voor rampspoed. Wanneer je houtkachel echter gecertificeerd is, deze is aangesloten door een erkende installateur en de schoorsteen regelmatig wordt schoongemaakt, is de kans dat je wat overkomt nihil. Als je dus zeker wilt weten dat er niets mis gaat, laat dan een specialist kijken naar de aansluiting van de houtkachel op het rookkanaal en laat af en toe een schoorsteenveger de schoorsteen schoonmaken. Zo kun je optimaal genieten van je houtkachel!