Houtkachels Installeren

Een houtkachel is een fantastisch product dat sfeer en gezelligheid in je kamer brengt. Behalve alle voordelen die hij heeft, neemt hij ook risico's met zich mee. Je moet je realiseren dat je met vuur speelt, zowel letterlijk als figuurlijk. Één vonk kan voldoende zijn en rookgassen kunnen giftig zijn. Het is dan ook belangrijk dat bij het installeren van houtkachels geen fouten worden gemaakt, want wanneer dat toch gebeurt en je hebt pech, dan zijn de gevolgen niet te overzien.
 
Om zeker te zijn dat de afvoer van rookgassen geen probleem vormt is het belangerijk de rookgasafvoer goed geregeld is. Hiervoor hebben we een andere pagina gewijd aan de schoorsteen.
 
Regel één bij het aansluiten van een houtkachel is deze op voldoende afstand te plaatsen van brandbare materialen zoals meubels. Voor kachels wordt vaak een minimale afstand opgegeven, neem deze minimaal in acht. Wat wel eens vergeten wordt is de vloerbedekking. Een houtkachel straalt zijn warmte over het algemeen vooral richting de voorkant, zijkant en de bovenkant, maar dat betekent niet dat de onderkant niet heet wordt. De meeste houtkachels worden geleverd met een hittewerende plaat aan de onderkant. Deze zorgt ervoor dat de hitte aan de onderkant minder een probleem oplevert. Maar zet de kachel tegen het gevaar van vonken toch altijd op een metalen plaat.
 
Om zeker te zijn dat uw houtkachel geen problemen oplevert raden wij aan deze te laten installeren door een erkend installateur. Er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in het aansluiten van houtkachels, zij kunnen u wijzen op mogelijke gevaren en kunnen ook gevaren uitsluiten. Door hun opleiding ervaring met het installeren van houtkachels zijn installateurs bij uitstek geschikt wanneer u het risico tot een minimum wilt beperken.
 
Concluderend is gezond verstand een pré bij het installeren van een houtkachel. Sommige gevaren kun je echter over het hoofd zien. Laat meerdere mensen naar je opstelling kijken maar laat liefst een erkende installateur het werk voor je opknappen. Via internet kunt u gemakkelijk een erkende installateur vinden, mocht u dat willen. Speel niet met vuur!